vrijdag 19 oktober 2012

Polderen

Het is een goed gebruik geweest in Nederland, bij geschillen gaan de partijen om de tafel zitten, ze duwen en trekken wat met hun standpunten en ze komen eruit.
Dat laatste is belangrijk, het resultaat is bekend; er komt een oplossing. Het gaat er nu niet om welke oplossing, er komt een oplossing. Hoe dat eruit ziet is iets anders. Het polderen begint bij het eind zonder een idee hoe dat eruit ziet.
Mooi eigenlijk wel. Het is nogal verguisd de laatste jaren maar komt weer in de mode. De reden daarvan is simpel. In het spel van geven en nemen is het uitgangspunt dat er een oplossing komt. Dat uitgangspunt is aantrekkelijk en maakt het voor partijen bij aanvang van besprekingen duidelijk.
Polderen dus; vandaag flink mee bezig geweest. Wel zonder dat de ander daarvan op de hoogte was maar zo zit ik in elkaar, zeker als het een probleem met personen is. Uitgangspunt moet dan zeker zijn dat er een oplossing komt anders kom je tot onwerkbare situaties in de persoonlijke en of de werksfeer.
Zonder nu op de details in te gaan is dit wel het onderscheid met de polariserende werkwijze, de boel op scherp zetten. Makkelijker is dat wel want polderen komt weleens neer op de kool en de geit sparen. Dat kan het niet zijn. Toch is het wel mooi, dat polderen, wereldberoemd waren we ermee op een gegeven moment, de doodsteek voor populisten. Dat wapen had dus eerder gekozen moeten worden tegen mijn naamgenoot en zijn voorgangers en zijn nakomers, die er ongetwijfeld  zullen komen.
Praten, denken en doen, nadenken over wat je doet en daarvoor verantwoordelijk zijn, zolang je keuzes maar goed kunt motiveren dan is dat een goede combinatie met polderen. Wat een lesje weer, morgen meer. Wat vind u van Tolerantie ©Sire?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten