vrijdag 21 februari 2014

Groots

De moeder van het andere Klinkertje is naar de eeuwige jachtvelden, of in de termen van de familie, ze is naar de Hemel. Na een leven van bijna 90 jaar kwam er toch nog onverwacht snel een eind aan. 
Voor mijn andere Klinkertje toch een moment op de levenslijn waarbij ze even goed stil moet staan. Het  heeft wel een paar krassen opgeleverd, het leven van de een op het leven van de ander. Vooral een lichtend voorbeeld van hoe zij, mijn andere Klinkertje, het niet wilde doen. Daarmee is het een vreemd moment want zoals het andere Klinkertje  als moeder en oma is kan niet gespiegeld worden aan het leven wat nu opgehouden is. In de verste verte zelfs niet want het was ook een probleem tussen tegengestelde karakters, tegengestelde persoonlijkheden en tegengestelde verwachtingen van het leven in een ander tijdsgewricht. Dat heeft het leven van het andere Klinkertje niet alleen verrijkt hoe vervelend ook soms. Het doen en laten, en haar persoonlijkheid heeft onze kinderen gevormd, ik ben daar bijzonder trots op. Op haar, op onze kinderen en kleinkinderen. Het andere Klinkertje heeft de gave dat ook te laten merken en daarmee stimuleren in plaats van frustreren, dat is mooi. Een lijn doorbroken zegt ze zelf weleens. 

Dat is haar grootsheid om ook met deze, normaal gesproken zeer verdrietige, situatie om te gaan. Meegaan in het verdriet van anderen, daarin haar grenzen bewakend en toch heel invoelend blijven hoewel bij jezelf  dat gevoel wat het bij anderen oproept niet herkend. Groots, iets anders rest mij niet te zeggen,  hoewel ik dat natuurlijk al ruim 35 jaar mag meemaken, groots.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten