maandag 11 februari 2013

Optocht (2)



Daar stonden we ( in elk geval mijn ouders en ik), de auto ergens in de buitenwijken geparkeerd in een soort winkelstraat, ergens begin jaren zeventig. Het was heel druk, op de weg er naar toe maar ook later lopende door de straatjes om er te komen. Staande tussen heel veel mensen die allemaal kwamen kijken naar de optocht. Veel lol geloof ik, en veel (bier/alcohol) drinkende mensen op straat. Kijk dat zagen we in ons zo rustige en gezapige dorp niet waar de carnavalsoptocht pas in 1979 werd uitgevonden. Met een paar gammele caravans en boerenwagens werd iets opgetuigd wat nu inmiddels wel een traditie is en, gelukkig, ook iets meer voorstelt. 
's Heerenbergh, optocht 2005

Jaren later kreeg ik een collega ( toen college, tegenwoordig refereert hij graag als vage kennis) die in 's Heerenbergh ( Waskupenstad) woonde. “Kom een keer kijken, leuk” vroeg mijn maatje van toen en nu. Leuk, doen we en we gingen, maar echte carnavalsvierders zullen we nooit worden. Je moet toch in het bezit zijn of komen van een bepaald joie de vivre waar ik teveel Noorderling ben of me voel. Die hebben natuurlijk ook lol in het leven maar uitten dat niet op carnavaleske wijze. Dat gaat veel meer ingetogen en bedachtzaam. Waar in onze contreien het geld vooral op ging aan het vieren van vakantie en kermis ( niet te vergeten), daar zijn ze wat zuidelijker van ons gewend dat in het carnaval te steken.

Waar ik veel waardering voor heb is de manier waarop mensen maanden bezig zijn om een mooie wagen af te leveren. Dat daar de nodige avonden en weekenden voor nodig zijn geweest is soms heel duidelijk. Dat moet heel veel lol en leuke avonden hebben opgeleverd, dat zie je soms en merk je vaak. Met een vriendenclub of een buurt is dan een wagen voor het carnaval afgeleverd waar de rest van het jaar over gepraat kan worden. In die zin heeft het natuurlijk veel meer in zich dan alleen die paar dagen, meestal in februari. 
's Heerenbergh, optocht 2005
Nog twee dagen en dan is de lol weer voorbij want dinsdag om 00.00u begint aswoensdag en dan begint de vastentijd. Dat is ook meer het religieuze deel van de carnavalstijd. Interessante weetjes aan deze periode die duurt tot Pasen. 
Daar zullen de carnavalsvierders van dit moment weinig boodschap aan hebben, zij vieren een feest dat eindigt op dinsdag middernacht. 
Het hoe en waarom zal ook hier aan veel mensen voorbij gaan.
 Alaaf naar Waskupenstad, hopelijk nog een beetje nuchter, en anders maar niet, proost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten