zondag 14 maart 2021

Teflon

Het zijn de laatste dagen voor de verkiezingen en natuurlijk moet ik er ook nog even een plasje overheen doen. Het is de laatste week redelijk bal. De verwijten vliegen over en weer. Zo wil Rutte alleen met Wilders debatteren omdat hij zich daarin het beste kan profileren en daar gaat het om. Dat hij, Rutte, de afgelopen tien jaar een trend van niet verantwoorden heeft neer gezet voert hij tot in de campagne door. Na een matig optreden in Nieuwsuur waarin hij wel overeind bleef maar niet van harte; stootte bijna een glas om en probeerde de leiding te nemen wat hem niet lukte. En dan nu alleen verantwoorden waar het hem goed uitkomt, niets nieuws zou ik zo zeggen.Het si een net een verkeersbord; hij wijst wel waar je heen moet maar komt er zelf nooit. Heb je dus niets aan en ik moet zeggen; na een optreden van oude campagnestrategen en spindocters in Buitenhof was de gedeelde conclusie over links en rechts dat hij hooguit nog twee jaren zit als premier. Er komen drie parlementaire enquetes waarin hij in meer of mindere mate een hoofdrol speelt en de conclusies, dat kun je nu al stellen, zullen niet mals zijn. Gronings gas, de toeslagenaffaire en de huidige Coronacrisis zullen allemaal leiden naar conclusies waarin hij, Rutte, met goed fatsoen niet omheen kan. Drie of vier keer aftreden in drie jaar is zelfs voor een Rutte niet te verteren als zijdelingse schade en daarmee geen probleem. Dat hij er deze keer genadig afkwam vindt ik overigens al zeer discutabel; als je zelf zegt wel eindverantwoordelijk te zijn maar niet verantwoordelijk moet je deze logica niet eens uitleggen maar aan je voorbij laten gaan. Het kan dus niet, de volgorde is omgedraaid en niemand die hem erop aan pakt. Als je eindverantwoordelijk bent, zoals Rutte zegt, dan heb je meer verantwoordelijkheid te dragen dan degene die verantwoordelijk is. Dat is het principe van gedelegeerde verantwoordelijkheid. Het kan natuurlijk zo zijn dat hij deze verkiezingen met goedvinden overleefd zodat we straks de Corona achter ons hebben en Nederland, na het aftreden van Rutte, met schone lei verder kan.Zelf hoop ik dat die gedachte erachter zit maar ook als dat niet zo is, volgens de voormalige spindokters/strategen ter linker- en rechterzijde, is het binnen ongeveer twee jaar met Rutte gebeurd. En dan wordt het tijd voor een ander gezicht bij de VVD, die beweren ze in overvloed te hebben maar ik zie ze niet. Geen hoog Teflongehalte bij al die anderen die achter hem komen en dat stemt gerust voor volgende verkiezingen die ongetwijfeld sneller komen dan vier jaar van nu. 

Nog even over Teflongehalte; deze week werd een uitzending van Jinek besloten met een epiloog van cabaretier Martijn Koning die er met gestrekt been in ging richting een van de gasten van het programma; dhr Baudet. De homeopatische verdunning van de bevolking, welke door Baudet wordt verafschuwd hetgeen natuurlijk ene fascistische gedachte is, werd door Koning op de eigen situatie van Baudet geprojecteerd. Baudet heeft een Joodse vriendin naar het schijnt, en de Baudetiaanse logica werd op de privé situatie geplakt. Gevolg; de Ezel loopt weer eens weg uit een programma hetgeen hij zo langzaam tot zijn handelsmerk maakt. Wat
erger is dat deze Baudet roast door Koning, RTL en Jinek te ver is gegaan. Jinek heeft met de Ezel gebeld en excuses aan geboden, wat voor excuses en waarom blijft volstrekt onduidelijk. Treurig is het als een zender en deze programmamaker deze schlemiel achterna loopt omdat ze potentiële zieltjes bij hun commerciële zender denken te verliezen, treurig moment. Koning zelf ziet ook geen enkele reden om excuses te maken en terecht. Een beetje laat komt steun van Koning’s collega’s op gang maar het komt. Een beetje te weinig spontaan in mijn beleving want de vrijheid van meningsuiting is prima zolang de onderbuik het goed vindt zo lijkt de mores op het moment. Erger nog is wat Baudet twee dagen na het voorval doet en in een publiekelijke bijeenkomst, ik dacht in Ede meldt; “Sigrid Kaag is getrouwd met een Palestijn en heeft ongeveer de helft van haar leven besteed aan het kapotmaken van Israël”, aldus FVD-leider Baudet die recent boos wegliep omdat iemand het waagde over zijn familie te hebben”. En zo verwijt de pot de ketel; het is gewoon een tactiek van Baudet geworden om zielig te doen en weg te lopen als het hem niet aanstaat. Net als iedereen die ik het kan verwijten besteedt ik ook teveel aandacht aan deze schertsfiguur, ik heb ook te weinig Teflongehalte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten