Wandelen, gezellig,drama, leuk, nadenken, leven, hobby, schrijven, en nog veel meer
maandag 23 februari 2015
Eind februari
We kruipen langzaam richting eind
van de winter. Het heeft nu en dan wat gevroren en er is zelfs nog even
geschaatst op natuurijs. Laat onverlet dat de afdronk van deze winter voor mij
vooral een is van een hele lange herfst. Veel donkere en sombere dagen, zo zal
de herinnering zijn. U weet inmiddels wel dat het weerpraatje een favoriet
onderdeel is en om er even over te klagen ook. Dat hoort misschien wel meer bij
de " Nederlandse" natuur dan erwtensoep of boerenkool. Boerenkool overigens die aan een
opmars is begonnen in de VS zo begreep ik uit berichtgeving vorige week, een
groente die daar "kale" heet. Verbasteringen van Nederlandse woorden
en dat ze daar goed in zijn wisten we allang.
Breukelen USA
Breukelen NL
Zo heetten hele wijken in New York
naar Nederlandse steden en dorpen. Harlem is nog wel de makkelijkste want is
natuurlijk Haarlem zoals Brooklyn van Breukelen afstamt en Flushing (Flushing
Meadow, tennis) van Vlissingen. Die boerenkool dus in het buitenland want
hoewel we hoegenaamd geen Nederlandse keuken hebben is er een reeks aan
producten die Nederlands, of in ieder geval Lage Landen gerelateerd is.
Boerenkool, andijvie, spruiten, witlof en nog een aantal groenten zijn tamelijk
geografisch beperkt beschikbaar. Jazeker kennen ze bijvoorbeeld in Zwitserland
ook wel andijvie maar wordt het op andere schaal geconsumeerd en geproduceerd.
Daar is het veel verfijndere kost en wordt het niet gebruikt voor de stamppot
maar voor de Salatschüssel. Zo hebben wij ons op vakantie in
Midden Europa altijd verbaasd over de geringe hoeveelheid snackbars in de
verhouding zoals wij die kennen. Geen frikadellen in Insbruck en geen kroketten
aan het Gardameer. Ook geen Nederlanders die in een gat in de markt stappen en
dat als land van avonturiers zou je dat verwachten. Verder dan de kaas uit
Gouda, de tomaten en de bloemen komen we nog niet. Nu weet ik wel dat in Spanje
het barst van de frietpaleizen met Nederlandse eigenaren maar toch, ook dat is
weer beperkt. Dat is ook maar beperkt natuurlijk want het zijn vooral de
vakantiegangers die er gebruik van maken. Het wordt geen traditie zal ik maar
zeggen en moet dat dan? Nou voor mij niet want zoals de Engelsen Fish and Chips
hebben zo hebben we hier andere dingen en dat onderscheidt is goed. Het is
niets zo lekker als na een abstinentie van twee maanden, door werk of vakantie
in het buitenland, de eerste frikandel speciaal in je mond te kunnen steken.
Hij smaakt dan echt nog veel beter, let maar op. Het verlangen ben je je niet
altijd bewust maar het gaat zo met de drop, de pindakaas en de hagelslag, eert
mis je het maar het gaat over. Maar als het weer binnen handbereik s dan moet
het gebeuren en ven een inhaalslag maken. Nu is de frikandel speciaal misschien
wel het meest Nederlands maar wordt het meest buitenlands klaar gemaakt. Is het
u ook al opgevallen dat de meeste patatzaken, snackbars zijn overgenomen door
Aziatische types die wij vroeger Chinezen zouden hebben genoemd. Nu komen ze
uit Hong-Kong, Vietnam en ander landen in de Zuid-Oost hoek van Azië. Dat is nog
eens bijzonder en waar deze overnames vandaan komen weet ik niet maar er zal
vast een goede reden voor zijn waarom de frituurcultuur van Nederland wordt
overgenomen door anderen. Wie het weet mag het zeggen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten